Volgens de Woonbond worden er in het rapport Kansrijk Woonbeleid dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) onlangs publiceerde, onjuiste uitgangspunten gehanteerd en belangrijke effecten op huurders niet erkend.
Betere aansluiting huur- en koopmarkt
De studie ‘Kansrijk Woonbeleid’ is onderdeel van een reeks onderzoeken waarin PBL en CPB een toekomstverkenning maken op verschillende beleidsterreinen. In het onderzoek naar de woningmarkt worden maatregelen op de koopmarkt en de huurmarkt onder de loep genomen en gekeken wat de effecten zijn op huishoudens, economie en de gezondheid van de woningmarkt.
Doorberekende maatregelen
Belangrijke conclusies waren dat - voor een gezonde woningmarkt, met meer balans tussen koop- en huurmarkt - maatregelen als een afbouw van de hypotheekrenteaftrek en huurtoeslag, inkomensafhankelijke huurprijzen voor sociale huurwoningen en het liberaliseren van meer sociale huurwoningen veel effect hebben.
‘Discutabele uitgangspunten’
De Woonbond zegt dat sommige uitgangspunten in de studie onjuist zijn. “In de studie wordt gesuggereerd dat huurders van niet-geliberaliseerde huurwoningen gesubsidieerd zouden worden door de overheid. De realiteit is dat juist deze huurders via doorberekening van de verhuurderheffing en andere belastingen fors bijdragen aan de overheidsfinanciën”, aldus de Woonbond.
‘Meer marktwerking geen oplossing’
Om de problemen op de huurmarkt op te lossen worden in de studie onder meer de effecten doorberekend van maatregelen als het meer marktconform maken van alle huurprijzen, inkomensafhankelijke huren in de sociale sector, het liberaliseren van meer sociale huurwoningen en verder afbouwen van de huurtoeslag. Ondanks dat de onderzoekers van het PBL en CPB risico’s en effecten berekenden, zoals op de betaalbaarheid van woningen voor specifieke groepen en het effect op woningaanbod etc (zie pagina 96 en 97 van het rapport) beschuldigt de Woonbond hen ervan geen oog te hebben voor de nadelige effecten van de maatregelen op bijvoorbeeld het voorkomen van segregatie in de wijken, armoede onder huurders en de langere wachtlijsten voor huurwoningen.
‘Betaalbare huurwoningen nodig’
Volgens de Woonbond moet er een andere weg worden ingeslagen. De steeds verder gaande marktwerking en de verhuurderheffing hebben volgens de bond de afgelopen jaren alleen maar geleid tot huurverhoging en grotere schaarste aan betaalbare huurwoningen. “Het is tijd voor een huurbeleid waarin betaalbaarheid en beschikbaarheid centraal staan.”
Vastgoed heeft de makers van het rapport om een reactie gevraagd en hoopt u zo snel mogelijk hierover te kunnen berichten