Een man uit Amsterdam West verhuurde zijn sociale huurwoning via Airbnb en de kantonrechter bepaalde vervolgens dat hij deze woning moest verlaten, schrijft het Parool. Een bericht op de site nrc.nl maakt duidelijk dat onderverhuur van huurwoningen, en ook sociale huurwoningen, veel voorkomt in Nederland. Ook NRC meldt dat een bewoner uit Amsterdam uit haar huurwoning werd gezet omdat zij die via Airbnb te huur had aangeboden.
Uit onderzoek van NRC in samenwerking met onderzoeksbureau OSCity en met analysesoftware van SynerScope blijkt dat ruim vier duizend Airbnbs zich bevinden in buurten waar 70 tot 80 procent van de woningen huurhuizen zijn. Er gelden strenge regels als het gaat om het (tijdelijk) onderverhuren van een woning, vooral als het om een sociale huurwoning gaat.
Privacy overwegingen
Uit de artikelen blijkt overigens ook dat het opsporen van illegale onderhuur een lastige klus is, omdat het adres van de huizen niet vermeld staat op de site van Airbnb. Pas als de persoon die tijdelijk een kamer, appartement of huis wil huren, heeft betaald voor het verblijf, ontvangt hij of zij het adres. Airbnb deelt de gegevens uit privacy overwegingen overigens niet met de gemeente.