Quantcast
Channel: Vastgoed actueel - huurwoning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 58

Nederlandse welvaart daalt door onvrede over wonen

$
0
0

Vaak wordt welvaart afgemeten aan de groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Door de Rabobank en de Universiteit Utrecht is in een recent onderzoek gekeken naar een breder begrip van welvaart inclusief inkomen, gezondheid, onderwijs, werkgelegenheid en wonen. Hieruit blijkt dat wonen sinds 2013 een sterke negatieve invloed heeft gehad op de welvaart. 

De onderzoekers komen tot de interessante conclusie dat de groei van het BBP en de groei van de indicator voor brede welvaart sinds 2009 sterk uit elkaar lopen. Na 2009 groeit het BBP weer een beetje, maar daalt de welvaart. Vooral na 2013 neemt de welvaart fors af. Hoofdoorzaken hiervan zijn de verslechterde werkgelegenheidssituatie (toename van werkloosheid, meer baanonzekerheid) en de toename van ontevredenheid over de woonsituatie.

Bekijk hier de infographic met de belangrijkste resultaten uit het welvaartsonderzoek van Rabobank en de Universiteit Utrecht.

Woontevredenheid daalt vooral bij huurders

Bij wonen zijn volgens de onderzoekers drie aspecten van belang: de objectieve kwaliteit van het wonen, de betaalbaarheid en de woontevredenheid. Dit wordt door hen samengevat in de indicator “woontevredenheid”. De woontevreden neemt af vanaf 2013, waarbij opvalt dat de tevredenheid van de huurders veel sterker afneemt dan van kopers.

Slecht onderhoud, vocht, lekkage en kou 

Uit recent huurdersonderzoek van de NOS en de regionale omroepen blijkt dat er nog heel veel winst te behalen valt als het gaat om huurderstevredenheid. Aan dat onderzoek deden ruim 8500 mensen mee, van wie verreweg de meesten een sociale huurwoning hebben. Van de huurders die reageerden, vindt een op de vijf dat zijn woning slecht onderhouden is. Een zelfde deel zegt graag te willen verhuizen in verband met de onderhoudsstaat van hun woning. Bijna de helft zegt last te hebben van vocht of lekkage en het huis niet altijd warm te krijgen. 

Krappe voldoende

Toch geven de meeste huurders die reageerden hun woning een voldoende. Gemiddeld krijgen woningen het rapportcijfer 6,1. Over de kwaliteit van de badkamer zijn huurders het minst tevreden: die geven ze gemiddeld een 5,6.

Isolatie nummer 1 verbetering

Mensen in het onderzoek hebben niet alleen klachten, ze komen ook met suggesties voor verbeteringen. Een van de vragen in de enquête was: wat zou zo snel mogelijk in uw woning moeten worden verbeterd? Ruim 3600 mensen gaven in eigen woorden antwoord op deze vraag. Het verbeteren van de isolatie wordt verreweg het vaakst genoemd (31 procent), gevolgd door de wens om de badkamer te verbeteren (22 procent). Het aanpakken van vocht en schimmel in de woning staat ook hoog op de wenslijst van de huurders die meededen aan het onderzoek (20 procent).

Vergroot kwaliteit huurwoningen

Woningcorporaties steken na jaren van uitgesteld onderhoud honderden miljoenen euro's extra in onderhoud en verbetering van sociale huurwoningen. Werd in 2014 bijna 200 miljoen euro uitgegeven aan isolatie, komend jaar wordt dat naar verwachting ruim drie keer zo veel. Dat zegt Aedes, de koepel van de corporaties, in reactie op het onderzoek. "Woningcorporaties besteden veel geld aan onderhoud en verbetering: meer dan 2000 euro per woning. In een eigen onderzoek van Aedes krijgen de woningen van huurders ook een hoger cijfer dan in het onderzoek van de NOS, namelijk gemiddeld een 7,3.

Maar de branchevereniging erkent dat er tijdens de economische crisis minder is geïnvesteerd in het onderhouden en verbeteren van woningen. Dat wijt de branche, alsmede de Woonbond, mede aan het kabinetsbeleid, met name aan de 'verhuurderheffing' van 1,7 miljard euro die de corporaties jaarlijks moeten betalen. Allerlei plannen en goede voornemens konden daardoor niet worden waargemaakt. Minister Blok is het daarmee absoluut niet eens en vindt dat de corporaties meer dan genoeg geld verdienen om voldoende te investeren in het verbeteren van het comfort en het energielabel van de woningen. 

Oudere woningen en woningen in Noord-Holland 

Uit de antwoorden op de vragen van de omroepen blijkt dat er een directe relatie is tussen klachten en het bouwjaar van de woningen. Gemiddeld geldt: hoe ouder het huis, hoe groter de onvrede. 

Uit het huurdersonderzoek blijkt ook dat mensen in Noord-Holland het minst tevreden zijn over de kwaliteit van hun woning. Huurders geven het laagste gemiddelde cijfer (5,3) en bijna een derde van de deelnemers uit Noord-Holland vindt de onderhoudsstaat van zijn woning slecht. Landelijk is dat 19 procent. De geënquêteerden uit Noord-Holland hebben gemiddeld ook de oudste woningen.

In Limburg is de afgelopen jaren het minst aan woningen verbeterd. 36 procent van de huurders in Limburg zegt dat er al tien jaar niets aan de woning is aangepast. Landelijk is dat 27 procent.   

Beperking onderzoek

Omdat mensen met klachten de enquête naar alle waarschijnlijkheid eerder invullen dan mensen zonder klachten, zal het gemiddelde cijfer in het huurdersonderzoek waarschijnlijk relatief laag zijn. Het onderzoek geeft wel een goede indicatie van het type klachten en problemen van huurders.

Bronnen: Rabobank, Woonbond en NOS

Standard (Image)
woon
Toon auteursinformatie?: 
ja
Facebook comments tonen: 
ja

Viewing all articles
Browse latest Browse all 58