Op de huurmarkt werkt het kabinet aan een beter betaalbaar aanbod van huurwoningen in zowel de sociale als vrije huursector. Gemeenten kunnen onder meer straks gebieden aanwijzen waar alleen huurhuizen voor de vrije sector mogen worden gebouwd, ook als zo'n gebied niet hun eigen grond is. Dat staat in de begroting van de minister voor Wonen en Rijksdienst die 20 september bij de Tweede Kamer is ingediend.
Stimulerende maatregelen vrije huursector
Naar huurwoningen in het middensegment van de vrije sector is veel vraag. De ingezette hervormingen op de huurmarkt stimuleren beleggers daarin te investeren. Het kabinet bereidt een wetswijziging voor waardoor gemeenten in bestemmingsplannen gebieden exclusief kunnen aanwijzen als plek voor huurwoningen in het middensegment. Ook wanneer het niet hun eigen grond is. Verder neemt het rijk met ‘samenwerkingstafels’ het initiatief om met ontwikkelaars en gemeenten te overleggen over het aanbod aan huurwoningen in het middensegment.
Verruiming puntensysteem
Op korte termijn wordt voor de regio’s het Amsterdam en Utrecht het woningwaarderingsstelsel (‘puntensysteem’) gewijzigd. Anders dan nu het geval is, kunnen nieuwe studio’s en kleine appartementen gemakkelijker in de vrije sector worden verhuurd.
Verder worden de regels versoepeld voor de verkoop van sociale huurwoningen die gezien hun kwaliteit ook als vrije sector huurwoning verhuurd mogen worden.
Bevorderen doorstroming
Veel mensen wachten op een sociale huurwoning. Om de doorstroming te stimuleren blijft voor scheefwoners een hogere huurverhoging mogelijk. De kwaliteit van de woning mag een rol spelen bij de hoogte van de huurverhoging. Gemeenten, corporaties en huurdersorganisaties kunnen daarover afspraken maken.
De huurstijgingen vallen in 2017 gemiddeld genomen lager uit. Het totaal aan huurinkomsten van een woningcorporatie mag gemiddeld met niet meer stijgen dan de inflatie plus 1 procent. Het optrekken van de huur bij een nieuwe verhuring telt mee bij het plafond. De soms grote verschillen in huurprijs tussen oude en nieuwe huurcontracten nemen zo geleidelijk af. Dit bevordert de doorstroming.
Verhuurders in gebieden met druk op de woningmarkt die relatief goedkope sociale huurwoningen laten bouwen, krijgen een korting op de verhuurderheffing.